Vilket är Afrikas bästa resmål för dig?

Har ni drömt om att resa på safari i Afrika och funderat på vilket land som är rätt för dig? Vet du vad som egentligen skiljer en safari i Sydafrika från en safari i Tanzania? Eller vad som skiljer en safari i Tanzania och en safari i Uganda?

 

Låt mig hjälpa er lite med att förstå skillnaderna mellan de olika länderna som safaridestination betraktat.

 

Sydafrika erbjuder en uppsjö med safarimöjligheter. Dels i stora nationella reservat och nationalparker som Kruger national Park och Pilanesberg National Park. Dessa nationalparker erbjuder stora öppna vidder och afrikansk vildmark samt ett brett utbud av boende, från camping till lyxiga safarilodger. Under perioder av året är det dock ganska mycket turister i dessa parker, i synnerhet Krugerparken. I Sydafrika finns också ett flertal mindre, privata, reservat som erbjuder mycket bra och familjevänlig safari. Fördelarna med dessa reservat är att de ligger nära turistattraktioner som Kapstaden och Garden Route. Många av dem ligger också i områden där malaria inte förekommer. Lodgerna i dessa parker är ofta av mycket god standard och erbjuder boenden som passar par såväl som familjer eller kompisgäng.

 

Tanzania är på många sätt Afrikas ultimata safaridestination med enorma nationalparker som Serengeti, Ngorongoro och Selous. Tanzanias nationalparker täcker enorma ytor (en tredjedel av landet) och har en enorm variation i djurliv med stora mängder av de stora afrikanska däggdjuren. Parkerna i norra Tanzania, Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara och Tarangire, har god infrastruktur för turism med många bra boenden, både tältcamps och lyxiga lodger, men erbjuder fortfarande vidderna och vildmarken. Ni kan skåda lejon och leoparder utan att ha mängder av jeepar runt er. I Serengeti kan ni följa den världsberömda migrationen. Två miljoner gnuer och zebror vandrar medsols i en konstant jakt på bete och vatten. Under den svenska vintern befinner de sig på södra Serengetis vidsträckta savann.

 

Safari i Sydafrika kan naturligtvis också jämföras med fler länder. Om ni söker en upplevelse långt bortanför upptrampade stigar kan en safari i Uganda vara precis det ni letar efter. Uganda ligger på ekvatorn, större delen av landet ligger norr om ekvatorn, i Östafrika. Geografiskt är Uganda lika mycket Centralafrika som Östafrika och i de västra delarna av landet är klimatet centralafrikanskt med mindre tydlig torrsäsong och mer regn. Detta innebär att de västra delarna av landet har stora regnskogsområden. I dessa regnskogar lever Ugandas största attraktioner; schimpanser och gorillor. En vandring genom den täta trolska skogen i Kibali Forest national Park är fantastisk. Ena stunden är tystnaden öronbedövande i nästa stund hör du dem, skriken från schimpanserna. Helt plötsligt är de överallt omkring dig, på marken och i träden. Det gäller att vara snabb eller ha tur om man ska fånga dem på bild. Men ett möte med schimpanserna handlar inte bara om att ta den perfekta bilden. Kanske är detta stunden då du ska lägga ner kameran, andas in och bara vara i ögonblicket.