Vandringsturer i Frankrike

Aah, la France… det finns nästan ingen ände på allt de fina som detta land har att erbjuda besökaren. Inte för inte är det världens mesta turistland. Vi på Prima Travel tycker självklart att det bästa sättet att upptäcka Frankrike på är till fots eller på cykel. Det går ju att skriva hyllmetrar om riktigt bra vandringsresmål i Frankrike, men låt oss fokusera på två gamla favoriter: Alperna och Provence.

 

Vandrat har ju människan gjort sedan vi klättrade ner från träden. Men det moderna vandringsnöjets födelseplats kan nog tillskrivas Alperna. Och här har Frankrike något som inget annat alpland kan ståta med: Europas högsta berg Mont Blanc. Vid foten av berget ligger Chamonix och det är mäktigt att stå nere på torget och blicka upp mot toppen, 3000 höjdmeter rakt upp. Det ser så nära ut men ögat luras. Som väl är finns flera liftar som tar oss en bit på vägen. Men toppbestigningar är inte allt. Det bästa med en vandringsresa är upplevelsen. Vandra i Chamonix med oss och vi lovar att visa dig de allra finaste lederna som Europas största berg döljer. Det är mäktig och vacker vandring och en rolig upplevelse, med olika liftar, tåg och trevliga matställen. Om du gillar att vandra i Alperna (finns det någon som inte gör det?) så missa inte att göra det på hela bergskedjans ”tak”. Flera av oss på Prima Travel bor i och jobbar från Chamonix så här går du med riktiga insiders.

 

Den som drömmer om något lite mjukare får inte missa att vandra i Provence. Det böljande landskapet mellan Alperna och Medelhavet är sedan antiken ett av Frankrikes mest mytomspunna landskap. Tänk medeltida byar i varmgul sten, rader av lavendel som ringlar sig sida vid sida, blå himmel, god mat och gott vin. Här är lantidyllen ett faktum. Våra vandringsturer i Provence går både uppe vid Europas djupaste ravin och nere vid Medelhavet. Den intensivt turkosa Verdon-floden skär sig allt djupare ner i Gorges du Verdon och bjuder på riktigt häftiga utsikter. Och du, vi här bor vi på ett av våra bättre hotell, med ett kök av den högre franska skolan och trevlig spa-anläggning. För det ska ju vara gott att leva, det har fransmännen förstått. Nere i Hyéres bor vi istället precis på stranden och kan gå rakt från morgondoppet till frukostbordet. Sedan väntar sköna kustleder på jakt efter de mest undangömda badvikarna.