Vandringsresor med överraskningsfaktor på Teneriffa och Gran Canaria

Visst är det härligt när man blir överraskad av något i denna stora, oöverskådliga och skenbart bekanta värld. När Johan kom hem från en vandring på Gran Canaria och Teneriffa för några år sedan var vi några som tänkte att jaha, nu har det slagit slint till slut. Sedan dess har många upptäckt dessa öars magnifika turterräng tillsammans med oss och det är lätt att vara efterklok. Men bara för tio år sedan dök nog Stig Helmers anlete upp i tankarna hos många av oss var gång Kanarieöarna nämndes. Grisfest, ja det var kul på 60-talet men nu vill vi ha ut mer av vår resetid.

 

Att vandra på Teneriffa är en sann upptäcktsfärd. Högt uppifrån Teide, hela Spaniens högsta berg, är det lätt att se hur liten den klick massturism på sydsidan som gett ön dess charterstämpel egentligen är. Det låter kanske onödigt poetiskt men det är lätt att förstå varför Kanarieöarna utgör en god kandidat till det svunna Atlantis. När vi vandrar allt högre upp från den färgstarka Cañadas-öknen mot Teides topp eller går på kanten av tusen meter djupa och illgröna dalar som hämtade från Macchu Picchu bleknar Pepes bodega bort och ersätts av pojkboksfantasier om upptäcktsresanden, det svunna Guanche-folket och söderhavsöar i det blå. Hjärnan kämpar för att hitta associationer och slinter vilt mellan kontinenter och tidsepoker för att sortera intrycken på ett meningsfullt vis. Det finns bara ett uttryck för det: Vandring på Teneriffa.

 

Liksom Teneriffa brukar även Gran Canaria liknas vid en minikontinent. Slitna uttryck brukar sitta på en hel del sanning. Bland våra snart 150 olika resmål världen över är det inte många som kan ståta med så variationsrika miljöer på så liten yta. Passadvindarna som alltid blåser från norr fungerar inte bara som en jättelik luftkonditionering på dessa afrikanska breddgrader utan ger också stora och plötsliga kontraster i landskapet. I norr är det grönt och subtropiskt. Vi vandrar genom prunkande växtlighet förbi odlingar av papaya, banan och blommor. I en liten dal ovanför fiskeläget Agaete på Gran Canarias nordvästra sida odlar man till och med kaffe. Det lär vara världens nordligaste odlingar av detta livselixir. Rätt som det är går vi över en bergskam och möter det karga, storslagna syd med kaktus, agave och (nästan) ständigt solsken. Matt av alla intryck ställs vi sedan inför de högresta tallskogarna på öns topp.

 

Här uppe ligger också ett av våra finaste hotell: Parador Cruz de Tejeda. Omgivna av orörd natur och vandringsleder i alla riktningar har vi vandrare äntligen hittat det där vi alltid letar efter. På Kanarieöarna. Vem hade kunnat ana det?