Vad kostar en pilgrimsvandring och varför bör man göra en minst en gång i livet?

Behöver du komma bort från vardagen och få tid att bara fokusera på dig själv och dina tankar? Då kan en pilgrimsvandring vara något för dig. Under en pilgrimsvandring får du chansen att vandra antingen på egen hand eller tillsammans med likasinnade längs några av världens mest berömda vandringsleder. Leder där människor har vandrat i tusentals år med precis samma syfte som du – att få tid för eftertanke och komma underfund med vad som verkligen betyder något. Låter det intressant? Fortsätt läsa för att ta reda på vad en pilgrimsvandring egentligen innebär, hur mycket de kostar och tips på var du kan boka dem!

 

Från religiös upplevelse till naturupplevelse 

Vad är en pilgrimsvandring och varför gör man dem? De första pilgrimsvandringarna genomfördes redan av fornkyrkan, men under medeltiden kom de att bli en hel folkrörelse där nästan en tredjedel av befolkningen verkar ha gjort en pilgrimage  någon gång under sin livstid. Man vandrade till religiösa platser som Jerusalem och Santiago de Compostela för att be och för att komma ännu närmare sin tro under färden. Antalet pilgrimsvandrare ökar för varje år, och även om det för många fortfarande är en religiös upplevelse är det idag många som främst ser det som en personlig utmaning och en chans att njuta av vacker natur och tid för sig själv. Pilgrimslederna till Jerusalem och Santiago de Compostela är fortfarande några av världens mest populära vandringar, och här i Sverige kan man till exempel gå Dag Hammarskjöld-leden från Abisko till Nikkaloukta, Ingegerdsleden mellan Storkyrkan i Stockholm och Uppsala domkyrka, Pilgrimsvägen från Skåne till Blekinge eller Birgittaleden till heliga Birgittas kloster i Vadstena. Tycker du att det låter som en intressant upplevelse är det en bra idé att göra gott om research för att hitta en vandringsled och ett reseupplägg som passar dina mål och förutsättningar.

 

Boka din pilgrimsvandring hos en researrangör

Så, vad kostar egentligen en pilgrimsvandring? Väljer du att gå en pilgrimsvandring på egen hand kan du övernatta på enklare härbärgen längs med vägen för några få euro per natt. Detsamma gäller för mat då många restauranger erbjuder så kallade pilgrimsmåltider på de populäraste lederna. Är du däremot ute efter ett lite bekvämare alternativ där du på förhand vet vad resan kommer att kosta och där det mesta är bokat redan i förväg är en pilgrimsresa tillsammans med en researrangör ett utmärkt alternativ. På så sätt kan du vara säker på att få ut så mycket av din resa som möjligt med bra boenden, värdefulla tips och gott om tid för eftertanke längs vägen. Dessutom får du hjälp att boka flygresa till och från resmålet samt transport tur och retur från flygplatsen med hjälp av arrangörens guider och representanter. Oavsett om du väljer att pilgrimsvandra i Portugal längs någon av pilgrimslederna till Santiago de Compostela eller i Spanien längs leden som tar dig hela vägen från St-Jean-Pied-de-Port vid Pyrenéernas till Santiago borta nära Atlantkusten så kommer resan garanterat att bli ett minne för livet.