Upplev destinationen fullt ut och testa mountainbike på nästa resa

Är du en som gärna inte ligger still i solstolen på semestern utan hellre håller igång och ger dig ut på roliga äventyr? Gillar du dessutom fart och fläkt och att uppleva resmålet på nära håll, gärna en bit utanför de största turistområdena och fulla stränderna? Då kan en mountainbikeresa vara ett perfekt alternativ för dig! När du susar fram längs vägarna på en mountainbike kommer din resa att bli ännu mer full av intryck och du får chans att uppleva naturen och kulturen på ett helt nytt sätt.

Det finns mängder av cykel- och mountainbikeresor att välja bland och du bestämmer själv om du vill resa på egen hand eller i grupp tillsammans med en guide. Nedan kan du läsa mer om hur du ska tänka när du ska välja reseupplägg och vilka destinationer som är de mest populära!

Boka ett äventyr på cykel

Känn hur solen värmer skönt i ryggen samtidigt som vinden fläktar svalkande i ansiktet – en mountainbikeresa levererar nytta och njutning i en perfekt kombination. Oavsett om du vill utmana dig själv och boka en lite tuffare MBT-tur med mycket backar och svår terräng eller en lättare cykelresa för att verkligen kunna njuta av vyerna och landskapet tillsammans med likasinnade så finns det passande alternativ för just dig. Mountainbikeresorna tar dig ut på grusvägar och stigar och du kommer att komma naturen lite närmare än på de vanliga cykelresorna där du oftast färdas längs landsvägar med vackra vyer över såväl kust som vidsträckta landskap. 

Så, landsvägscykel eller mountainbike – vilken resa passar dig? Läs på om de olika uppläggen för att kunna avgöra vilket som bäst matchar dina tidigare erfarenheter och fysiska förutsättningar! Du kan som tidigare nämnts boka arrangerade gruppresor med svensktalande guide, vilket är ett bra alternativ för dig som vill kunna få tips och råd längs vägen och gärna vill lära känna andra cykelintresserade. Vill du hellre ge dig ut på egen hand finns det självklart paketresor även för detta och många hotell erbjuder även möjligheten att hyra cykel på plats.

Populära destinationer för mountainbikeresor

Det finns gott om fina platser runt om i Sverige som passar utmärkt för både landsvägscykel och mountainbike, men letar du resor utomlands kommer här tre tips på några av Europas populäraste destinationer:

Sintra, Portugal – Portugal lockar inte bara med sina färgglada byggnader, vackra kust och låga priser, det har även kommit att bli en otroligt populär destination bland cykelfantaster världen över. Området kring staden Sintra lockar lite extra mycket med sina härligt flowiga stigar som leder dig genom både skog och kustlandskap. Närheten till Lissabon gör dessutom att du kan kombinera mountainbikeäventyr med storstadsliv!  

Kappadokien, Turkiet – Detta är en drömdestination som står högst upp på listan bland de flesta som älskar mountainbike. Under resor i Kappadokien möts du av ett sagolikt landskap av gamla vulkaner som har slipats av väder och vind till otroligt häftiga formationer. Underlaget passar alla nivåer och turerna bjuder på sand, grus och runda stenhällar varvat med intensiva stigningar, vilka gör att du kommer att känna dig extra nöjd med dig själv vid dagens slut.

Gardasjön, Italien – För dig som är ute efter något lite lättare och som önskar vyer utöver det vanliga rekommenderas en cykelresa till Gardasjön. Här får du möjlighet att cykla längs med maffiga berg och mjuka kullar och Gardasjöns glittrande vatten som permanent kuliss!