Din kryssningsguide – Under kryssningen

På ett kryssningsfartyg finns det massor av saker att hitta på. Vill man så kan det bli en väldigt aktiv semester om man är duktig på att sysselsätta sig själv. Annars kan man ta det lugnt och bara njuta av den vackra resrutten och underbara maten. Beroende på vilket fartyg man väljer; stort, litet, nytt eller gammalt så kommer man alltid hitta saker att göra när man inte är i land och upptäcker hamnstaden. På de flesta kryssningarna har man någon sk. “Sea day” då man till havs får chans att upptäcka fartyget i sig.

IMG_1374[1]

Många blir förvånade hur många olika restauranger, barer, shower mm det finns att välja bland. Ni som har följt mig på bloggen har fått ta del av en del av vad som händer ombord men det är bara en bråkdel ni har fått se. Att åka på kryssning innebär så många upplevelser!

IMG_9903

För att hålla koll på dagens aktiviteter har rederiet tagit fram ett program med de dagliga aktiviteterna ombord. Här kan man även ta del av nyttig information så som i fall klockan skall ställas om, viktiga telefonnummer och öppettiderna hos de olika restaurangerna. Hos Norwegian Cruise Line får man ett programblad som kallas “Freestyle Daily” och som delas ut till hytterna kvällen innan. Då kan man planera morgondagen tillsammans med sitt resesällskap och få lite idéer på vad man har lust med. I Freestyle Daily kan man få tips på dagens drink eller ta del av erbjudanden från spa-avdelningen och läsa lite om kvällens shower.

P9290087

Ombord finns en ganska stor shore excursion-avdelning som säljer utflykter som man kan göra när man kommer i land. Alla som jobbar i shore ex har stenkoll på alla utflykter och har oftast testat alla utflykter flera gånger och kan tipsa om trevliga utflykter för just dig. Fördelen med att boka utflykter via rederiet är att om man skulle av någon anledning bli försenad under utflykten, så garanterar rederiet att du hinner tillbaka till fartyget i tid. Om det skulle uppstå förseningar så väntar fartyget tills hela gruppen är tillbaka. Självklart finns det massor av fördelar med att boka utflykter. Jag måste säga att, bokar man en kryssning i Alaska, bör man räkna med att göra någon form av utflykt varje dag så att man får uppleva så mycket som möjligt av naturen. Här kan du läsa om mina Alaska-tips.

IMG_1898

IMG_2182

IMG_3294

Ska man däremot kryssa i Karibien utgår jag från att man mestadels är sugen på sol och bad men ett besök hos delfinerna är det jag vill rekommendera er till! Att simma med delfiner är något av det roligaste jag gjort! Vill ni ha mer tips får ni gärna klicka er vidare här.

DSC01300

Under vår kryssning i Medelhavet var vi flitiga utflyktsköpare och bokade en utflykt nästan varje dag. Favoriten var den till Cinque Terre i Italien.

cinque-terre

På dagen kan man vara med på en massa aktiviteter som anordnas ombord. Det kan vara allt från Bingo, vinprovning, barrunda, lekar vid poolen mm.

När eftermiddagen börjar lida mot kväll, börjar folk komma tillbaka ombord efter en heldag i land. Det blir lite trängre i poolen och bartendrarna vid pooldäck börjar få väldigt mycket att göra. Någon slumrar till på en solstol och vaknar upp med en solbränd nästipp. Någon svänger “de lurviga” vid scenen där det spelas härlig reggaemusik. Ett gäng sitter och njuter av paraplydrinkar i jacuzzin. Ett glas Prosecco med en vän på solstolen är inte dumt det heller om man inte har siktet inställt på gymmet inför kvällens matintag.

IMG_9862

Sedan är det dags för kväll. Att klä sig lite fint och lägga lite extra krut på utseendet är roligt att få göra ibland tycker jag. Att omsorgsfullt välja restaurang efter menyer. Att sikta in sig på att se en stjärnshow i den vackra teatern. Eller sippa på en svalkande drink i en bar och lyssna på musik. Att bjuda på sig själv eller njuta av underhållningen på Karaoke-party. Se film under stjärnorna. Ta en match på bowlingbanan eller utforska fartygens butiker och stora shoppingutbud. Möjligheterna är många när man väljer att semestra på ett kryssningsfartyg. Ju nyare och större fartyget är, desto mer finns det att upptäcka.

IMG_2908