Tips på en häftig kryssning

För drygt 2 år sedan var jag med maken på en Alaska-kryssning!

Jag var med fyra veckor i augusti på fartyget Norwegian Pearl och fick chansen att uppleva all vacker natur.

garden16

När man åker på en kryssning i Alaska åker man inte dit för att sola om man säger så. Man åker dit för att uppleva naturen och för att få en glimt av det underbara djurliv som är exotiskt för oss skandinaver. Vädermässigt kan man säga att sommar i Alaska motsvarar en svensk ganska fin höstdag. Det var inte kallt men det regnade en hel del så jag kan rekommendera er att investera i ett bra regnställ om ni är sugna på att åka dit. Jag och maken köpte oss var sitt Helly Hansen-regnställ och jag kan säga att det var väl investerade pengar och inte minst ett par bra Gore tex-skor.

Hur som helst. Kryssningen gick från Seattle och på en veckas kryssning nådde vi hamnar som Juneau, Skagway, Ketchikan och slutligen Victoria i Kanada. En av dagarna kryssade vi igenom Glacier Bay som var oerhört vackert. Här nedan ser ni hur en glaciär “kalvar”.

Alaska6

Alaska8

Alaska9

Alaska10

Alaska11

Alaska12

Alaska13

Alaska14

Alaska15

En av de bästa händelserna under min kryssning var när jag på en 4-timmars vandring vid glaciärerna fick se riktiga björnar ute i skogen. Det var helt fantastiskt! Jag är själv väldigt förtjust i djur och tyckte höjdpunkten var när vi efter att känt en väldigt distinkt doft av fisk, först glimtade mamma björn som låg och vilade för att sedan när vi traskar över en bro över ett vattendrag finner baby björn som fångat lax som han mumsar på. Lyckligtvis hade jag digitalkameran med och lyckade få med det på bild. Vår guide lät oss hållas en stund för att kika på björnen men sedan märkte man att han började bli nervös och sa att trots att vi har björnspray med oss bör vi ta oss här ifrån innan mamman vaknar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Underbart är kort, men jag är så glad att jag hängde med på den där utflykten! Här kan ni få se lilla björnen mumsa i sig ”sushi”. Jag har laddat upp filmklippet på youtube så att ni kan få ta del av det 🙂

Björn käkar sushi