Segla i Kroatien – om landets historia

croatia-mapAtt segla i Kroatien handlar inte enbart om fantastiska naturupplevelser och en skärgård som är vackrare än allt annat som du någonsin har sett tidigare i ditt liv. Segling i Kroatien är även mycket mer än enbart skön gemenskap ombord på båten som tar er igenom detta underbara landskap. Att hyra båt i Kroatien och att segla dit vindarna bär er är inte bara god mat och dryck. Nej, att segla i Kroatiens skärgård handlar i minst lika stor utsträckning om att möta ett land med en mycket lång och stolt historia. Här får du en kort historielektion om Kroatien.

Kroatien – eller Republiken Kroatien som dess formella namn lyder – är sedan 2013 medlem av den Europeiska Unionen (EU). Detta betyder att kroaterna sitter vid samma bord som vi svenskar och alla andra medlemsstater i EU också gör. Man är även sedan många år medlem i Världshandelsorganisationen och NATO. Landet var tidigare en av delrepublik i Jugoslavien. Flera viktiga fornfynd som har gjorts i samband med olika arkeologiska utgrävningar visar med tydlighet på att det sedan tidig stenålder har bott människor i det område som vi idag kallar för Kroatien. Detta betyder att landet är ett av de allra äldsta i Europa.

Under antiken avlöste de olika imperierna varandra som herrar i landet. Illyrierna, grekerna och romarna har allihop lämnat olika former av spår efter sig i Kroatien. Du kan se dem i form av fornlämningar som man fortfarande kan besöka när man kommer som turist till detta land. Dessa vågor av olika folkslag som har svept in över landet har präglat Kroatiens historia. Slaverna anlände någon gång på 600-talet. Något senare anlände kroaterna, som alltså har gett namn åt landet Kroatien. När du seglar i Kroatien så befinner du dig alltså mitt i historien.