På besök i Toulon

 Jag måste berätta om en riktigt härlig dag som jag hade tillsammans med maken på vår senaste kryssning som vi gjorde i Medelhavet tidigare i höst. Ett av stoppen var Toulon i fantastiska Frankrike. Jag tror ju, som jag berättat tidigare, att det bor en liten fransyska inom mig då jag är barnsligt förtjust i ost och röda viner. Därför måste jag säga att Toulon tillhör ett av mina favoritstopp från kryssning i Medelhavet.

Vi kom in till hamnen på förmiddagen men tog det lugnt och åt en lång frukost ombord på en av de fina restarangerna. Därefter grabbade vi tag i vår kamera och gav oss ut på stan. Dagen till ära var det dessutom marknad i byn där de sålde allt från ätbara saker till tvål från den franska staden Marseille. Vi strosade omkring i byn och njöt av allt franskt.

 

Trots att vi hade ätit en bastant frukost kände vi efter en stund att det började vattna sig i munnen när vi gick förbi alla grönsaksstånd, ostbutiker, konditorier och för att inte tala om ett stånd där de sålde riktig tapenade. Kolla in gubben på bilden, vilken lirare!

Vi beslutade oss för att köpa med lite grejer från marknaden och ha en liten mysig picknick på tu man hand. Baguetter är ju ett måste när man är i Frankrike och det hittade vi inne på ett Boulangeri. Till det ville vi såklart ha ost och besökte den lokala ostbutiken och bad ostdamen att skära upp små ostbitar till oss. Det börjar nästan vattnas i munnen på mig nu när jag tänker tillbaks på hur gott det smakade.

På marknaden hittade vi små söta jordgubbar, tapenade, tomater och oliver som vi också köpte till vår lilla picknick. Sedan tog vi oss ner till hamnen och hoppade på en liten båt som gick till ett mindre litet ställe med en strand där vi sedan slog oss ner. Det är något visst med fransk matkultur, och sen ska man ju inte sticka under stolen med att det på något vis smakar ännu bättre när man äter utomhus, ellerhur.

Vi hade en jättemysig dag i Toulon och satte oss sedan på en sten vid stranden och lyssnade på vågornas brus innan vi tog båten tillbaka till hamnen i Toulon och sedan tillbaka till vårt kryssningsfartyg.