Min första kryssningsupplevelse

Jag kommer ihåg min allra första kryssning som jag gjorde för drygt 4 år sedan, som om det var igår. För mig var det väldigt abstrakt och kunde inte förstå hur kryssningsfartygen såg ut i verkligheten även fast jag hade kollat en massa på rederiets hemsida. Hur var det möjligt att ett sådant stort fartyg på över 300 meter med spa, bowlinghall, casino, teater, gym, massa restauranger och flera barer kunde flyta?! Och hur skulle det bli med min åksjuka?
Vad jag trodde om kryssningar var 1. Vi kommer vara yngst av alla passagerare och alla andra kommer vara tanter med blått hår och 2. Man går upp i vikt pga. all smarrig mat.

Visade sig att det blev den bästa semestern jag gjort, någonsin. Dessutom var det den första resan som jag gjorde tillsammans med min make (det visste jag ju inte då i och för sig att vi skulle bli man och fru), men för ett förälskat ungt par var det alldeles ypperligt. Vår första resa gick till Karibien med Norwegian Pearl, på 10 dagar. Och det var inte alls tanter med blått hår som reste, utan det var i stort sett alla kategorier. Ungdomar, barnfamiljer, 50+, 60+, 70+ osv. Jag kan också tänka mig att det passar bra för de som vill resa själv. Det finns så mycket att göra ombord så man har aldrig tråkigt och det är väldigt lätt att skapa nya kontakter i exempelvis jacuzzin, baren eller i bastun.

Nu har jag gjort en massa kryssningar efter det och tycker fortfarande att det är lika fantastiskt att kryssa och jag är fortfarande lika svag för de karibiska öarna. Det är utan tvekan det bästa sättet att resa på då du kommer till nya hamnar varje dag utan att behöva byta hotell. Sen stannar man i land hela dagen, oftast 9-17 eller så vilket gör att man hinner med att utforska öarna en massa och åka iväg på utflykter om man vill det. På vår första kryssning var vi iväg och simmade med delfiner, körde jet-ski i Barbados och var iväg på snorkelturer från en badbåt- vi hade jätteroligt!

Eller så tar man en liten tur på egen hand och strosar och kanske passar på att njuta av att ha soldäck ombord på båten för sig själv. När man kommer tillbaks ombord kanske man tar en “powernap”, fixar till sig och går ut på middag och ev. ser en show på kvällen. Jag har kryssat många veckor i streck har det absolut hänt (många gånger) att jag inte ens gått i land. Allt finns ombord på båten som man behöver och väldigt smidigt att få i sig mat under dagen. Dessutom får man ha poolen för sig själv…

Ombord på båten finns en massa saker att uppleva; flera restauranger att välja bland, massa olika barer, olika shower att njuta av i en pampig teatersalong, härligt spa osv. För att orka äta all god mat som de serverar på restaurangerna finns det även gym och olika klasser man kan delta i. Att köra ett yoga-pass på en vit härlig strand i Bahamas känns lyxigt och likaså havsutsikten från crosstrainern. Med andra ord man behöver inte gå upp i vikt av att åka på kryssning. Verkligen inte. Men en sak är iallafall säker. Man blir mätt- varje dag.

Sen är de väldigt duktiga på att underhålla sina gäster ombord. Vid poolen är det alltid medryckande reggae- musik som spelas om dagarna och några lekar som arrangeras. Det finns även vinprovning och konstauktioner ombord om man vill vara lite kultiverad. På kvällarna kan man njuta av ett glas mousserande i Champagnebaren och lyssna på någon duktig pianist om man känner för det. Och chocoholic- buffét ombord får man inte missa.

 För barnen finns det olika barngrupper med barnpassning och massa kul för barnen. Men många gäster ta ändå med sina föräldrar som kan se till barnen.

Jag kommer ihåg att vi inte orkade hålla igång så himla länge på kvällarna för varje dag var det så mycket nya intryck och upplevelser som man skulle smälta så man hann inte mer än att doppa huvudet på kudden förrän jag sov som en prinsessa.

Och min åksjuka har jag aldrig märkt någonting av. Peppar, peppar. Det är väl tack vare att fartygen är så pass stora så man känner inte ens att man kör. Helt fantastiskt tycker jag. Men skulle man mot förmodan ändå känna av det finns superbra plåster och åksjuke-tabletter som man kan ta i förebyggande syfte.

När man kommit hem efter sin resa har man inte besökt en plats, utan flera olika. Man har ätit fantastiskt god mat och fått uppleva massor på kort tid. Väskorna är lite tyngre än när man startade sin resa med minnen från sin resa. Kanske har man skaffat några nya kontakter och sug efter en ny kryssning…

Hoppas jag även tagit död på några av era myter när det gäller kryssningar…

Har ni några frågor eller funderingar är ni jättevälkomna att höra av er till mig!