Min bästa safari i Afrika

Ofta får jag frågan vilken som är den bästa safari i Afrika jag har varit på och det är en i princip omöjlig fråga att besvara. Men en historia som jag i det sammanhanget gillar att berätta utan att för den saken skull säga att det var DEN absolut bästa safari jag gjort i Afrika handlar om min allra första Kenya safari.

Min första Kenya safari

Från Nairobi hade vi färdats västerut ut över torr östafrikansk savann. Vi stannade vid utsiktspunkten på toppen av Rift Valley. Den enorma dalgång som skapats av att Afrikas två kontinentalplattor glider isär. Dalgången sträcker sig från Mocambique i söder till Turkiet i norr. På eftermiddagen den första dagen på vår Kenya safari kom vi till Masai Mara. På Masai Maras savann hade vi hoppats att få se enorma hjordar med gnuer och zebror som vandrat norrut i jakt på grönare gräs att beta. Detta år var dock migrationen sen och visserligen såg vi några zebror men inte en enda gnu. Eller ja om man ska vara ärlig såg vi nog några gnuer. När besvikelsen över detta lagt sig fick vi i alla fall uppleva fantastiska saker i Kenya mest kända safaripark. En tidig morgon såg vi en flock med 17 lejon, vi såg en gepard med fyra ungar, vi såg elefanter, antiloper, gaseller, giraffer och mängder av andra djur. Den mest minnesvärda händelsen var dock något som hände på vår tältcamp. Vi bodde i en ganska enkel tältcamp med sängar inne i ganska stora tält som stod i en hästskoform med en lägereld i mitten. På natten vaknade jag med ett ryck av att jag hört något. Det tog mig en stund att vakna till och förstå vad det var jag hade hört. Hyenor. Det var hyenor som sprang runt våra tält. Deras karakteristiskt nästan skrattande läte ekade och man hörde deras fötter trumma mot marken när de sprang runt tälten. När de stannade så nära mitt tält att jag kunde höra dem andas stannade nästa mitt hjärta att bulta. Vakten vid vår tältcamp gick runt med en ficklampa och schasade bort hyenorna, uppenbarligen var inte han rädd för dem. Senare skulle jag få lära mig att massajer minsann INTE är rädda för hyenor, det är hyenorna som är rädda för massajer.

Dagen efter startade vi i gryningen och återigen såg vi massvis med djur på en fantastisk safaridag i Masai Mara. Men det jag tog med mig mest var att det är fantastiskt att bo i tält och att på natten få höra ljuden av savannen så mitt tips till er som ska på en Kenya safari är att bo i tält, det är en så mycket större upplevelse än att bo instängd bakom murade väggar.

Resor till Kenya går att kombinera med Seychellerna

Några timmars flygning från Kenya, rakt ut i Indiska Oceanen ligger ö-riket Seychellerna. Resor till Kenya går enkelt att kombinera med Seychellerna eftersom det går direktflyg från Nairobi till Seychellernas huvudö Mahe. Resor som kombinerar Kenya med Seychellerna gör verkligen skäl för det gamla epitetet; det bästa av två världar. I Kenya får ni uppleva den vilda naturen på safari och i Seychellerna kan ni slappna av och sänka tempot och njuta av värme, salta vågor, turkost hav och några av världens mest berömda stränder.