Julen 2013 ombord

Det är en del som har varit nyfikna på hur julen såg ut för oss ute till havs på det stora kryssningsfartyget. Så det tänkte jag att dagens inlägg skulle få handla om.

IMG_2175

Det är ju väldigt lyxigt att få njuta av sol och bad mitt i vintern, sätta sig till dukat bord och få sängen bäddad varje dag. Sådant vänjer man sig ganska snabbt vid, lustigt nog. Just ikväll har jag dykt ner i fåtöljen framför kakelugnen som värmer gott och gett mig på den sista påsen med Lussebullar. Julstämningen hade jag långsamt byggt upp här hemma innan jag for iväg med Lussebulls- och pepparkaksbak, kransbindande, glögg, julmusik osv. Men julkänslan förstärktes ytterligare när jag landade i ett vintervitt New York och gjorde sista julklappsshoppingen på ishala gator bland stora Disney-granar som den vid Rockefeller center, my gosh! På fartyget hade de inte heller snålat med julpyntet. Som ni ser hade de byggt en hel by med pepparkakshus också.

IMG_2164 IMG_2161

 

Men så till själva julafton. Den dagen lade vi till i Port Caneveral. Vi hade siktet inställt på Orlando och ett stort outletcenter som låg en timma iväg. Vi hyrde bil via Hertz och körde iväg ett gäng för att spana in utbudet. En väldigt trevlig tur med härligt sällskap och i bilen passade vi på att ringa hem till våra föräldrar som var mitt uppe i julfirandet vid den tiden. Vi var ju sex timmar back. Att fira julafton på ett outlet-center, man har ju mått sämre 😉 Sedan var det dags för den ”stora” juldagen. De flesta som vi pratade med ombord firade den 25:e och det passade oss alldeles utmärkt det också. Man får ju ta seden dit man kommer.

IMG_2178

 

På morgonen efter frukost hade jultomten kommit på besök. Vet inte om han kom via skorstenen eller via Helikopter-plattformen men han var i alla fall på plats för att träffa alla barnen. Många köade för att sitta i tomtens knä. Sedan fick barnen en liten julklapp också. För min del var jag förpassad att vara någon annanstans än i vår hytt. Någon hade nämligen julklappsverkstad och ville vara ensam. Så jag kikade på tomten och beställde en Chai Latte i caféet. Ibland är det skönt att bara vara, och ganska kul att titta på folk faktiskt.

IMG_2166 IMG_2169

En stund senare var han färdig med julklapparna och vi började fira jul för oss själva. Det dukades upp pepparkakor, julskum, knäck och julmust. Sedan tog vi (som vi brukar varje jul) fram vår inspelade Kalle Anka och satte i DVD- spelaren. Då är julen igång tycker jag. Alltid lika skoj med Piff & Puff som klär granen och den tjocka musen i Askungen som säger ”Öh öh… ha den äran…” Trots att man kan dem utantill är det ändå någon ny liten detalj man lägger märke till varje år tycker jag. Maken min var helt utslagen och slumrade till emellanåt stackaren. Efter Kalle Anka kunde vi inte hålla oss längre. Då turades vi om att öppna julklapparna och passade på att mysa lite extra.

 

IMG_2159


IMG_2179

På kvällen den 25:e blev vi bjudna på middag av skepparen på det brasilianska steakhouse:t ombord där vi njöt av en härlig julmiddag tillsammans med makens kollegor. Själv är jag inte överförtjust i traditionell julmat så jag var väldigt begistrad av den här menyn istället. Liksom på Teppanyaki där vi firade Lillejul- afton med “Land & Sea” på menyn med “Fried rice”. Maken tyckte det var roligt när jag sa att ” det var den godaste julmiddag jag någonsin ätit”. Stackarn har ju jobbat de senaste åren och är så himla sugen på julmat. Sådana grejor man uppskattar när man jobbar till havs antar jag. Tyvärr har jag inga bilder från julmiddagen här att visa er. Jag vet att någon fotograf tog vid något tillfälle men jag missade de bilderna.

Snyggaste granen ombord tyckte jag var denna som gick i frostigt vitt utanför den populära Is-baren ombord.

IMG_2177