Drömmen om en resa till Uganda

För många år sedan mellanlandade jag i Entebbe, Uganda, på väg till Tanzania. Jag tänkte inte så mycket på det då eftersom jag var på min första resa till Östafrika och skulle stanna i Tanzania i ett halvår för att studera. Men när jag klev av planet och satte fötterna på marken stod jag på Ugandisk mark. Det räknades ju dock inte eftersom jag inte passerade gränskontrollen och jag var bara på marken i några timmar. Senare återkom jag i tanken till den stunden många gånger och i mitt huvud började en dröm om att resa till Uganda att växa fram. Jag föreställde mig att Uganda var precis likt resten av Östafrika men ändå inte. Ett slags Kenya på danska liksom. Kanske n konstig jämförelse men jag har alltid känt att Danmark är som Sverige bara annorlunda. I alla fall som södra Sverige, bara annorlunda. Sedan, 13 år efter att jag hade satt fötterna på asfalten på flygplatsen i Entebbe så gjorde jag äntligen min första resa till Uganda. Att det skulle ta så lång tid innan jag fick resa och uppleva Uganda, eller att det skulle ske efter att jag varit i olika delar av Östra och södra Afrika 15 gånger redan trodde jag väl aldrig men så blev det. Och vilken fantastisk resa det blev. En resa som komma att handla ganska mycket om, och detta är väl en aning oväntat, Zlatan Ibrahimovic.

 

När jag landade i Entebbe och hade passerat gränskontrollen blev jag mött av min safariguide som skulle skjutsa mig till mitt hotell i Kampala. Guiden var intresserad av Sverigeoch frågade bland annat om det fanns några kända människor från Sverige. Jag funderade ett tag och tänkte att den enda svensk han med någon sannolikhet känner till måste vara Zlatan. Fotboll är stort i Östafrika och många följer de europeiska ligorna. Framförallt Premier League men också spanska ochitalienska ligan och Champions League. Till min förvåning hade min guide ingen aning om vem Zlatan är och frågade lite förvirrat ”Is he the kingof Sweden”? Jag skrattade och svarade att Zlatan nog själv skulle svara ja på den frågan men nej han är inte Sveriges kung utan en fotbollsspelare. Lite förvånad blev jag av min guides reaktion och att jag tycktes ha överskattat hur stor vår främsta fotbollsspelare är i Östafrika. Jag bestämde mig därför för att under min resa i Uganda kolla med fler personer jag träffade om de kände till Zlatan. Alla, förutom min guide då, visste vem han var. Parkvakterna i Bwindiimpenetrableforest där jag såg på bergsgorillorna, barnen i byarna utanför Queen Elisabeth National Park, walking guiden hos schimpanserna i Kibale Forest, personal på alla hotell. Alla visste.

 

Det blev också en rolig ingång till konversationer om fotboll, Sverige och Uganda. Men tillbaka till min resa i Uganda för den handlade verkligen mest om annat än fotboll och svenska bolltrollare från Malmö.

 

Uganda är så vackert. Jag reste i den västra delen av landet där Östafrikansk savann ger vika för gröna kullar, väldiga berg, dramatiska kratersjöar, teplantager, regnskogar och ett fantastiskt smaragdgrönt böljande landskap. Det regnade så mycket en gång så att vi fick stanna bilen en kvart för föraren såg helt enkelt inget. Men lika hastigt som det börjat slutade regnet och i värmen ångade vatten upp från marken och gjorde hela regnskogen till en rykande, magiskt vacker ångbastu. Jag satt alldeles intill majestätiska bergsgorillor och stod mitt ibland skrikande springande schimpanser. Så mycket finns att se på en resa till Uganda. Gorillastillstånd, parkavgifter m.m. är dyra och en resa till Uganda blir till ett ganska högt pris men jag kan garantera er att resan är priset värd.