Därför bör du planera en resa till Baskien

Många som hör talas om Baskien tänker oftast på städer som San Sebastián och Bilbao, men faktum är att det finns mängder av andra pärlor att upptäcka. Den baskiska kulturen ligger djupt rotad i den lantliga landsbygden och genom att vandra i Baskien och längs dess mäktiga berg, långa dalgångar och små byar kommer du garanterat få en unik upplevelse och en djupare inblick i kulturen. Nedan följer lite information om denna region i norra Spanien och vad du får chans att upptäcka under en resa med vandring i Baskien!

En region med djupa vandringstraditioner

I Baskien ligger det mängder av små byar och gårdsbruk som länge varit relativt isolerade på grund av den bergiga geografin och deras svåråtkomliga läge i de djupa dalgångarna. Många av invånarna höll sig därför mestadels på hemmaplan, vilket ledde till att de baskiska traditionerna fördes vidare från generation till generation och är väl utbredda än idag. Baskien är dessutom fortfarande tvåspråkig, särskilt längre ut på landsbygden, och även om de flesta talar spanska är det baskiska språket modersmål för många i regionen. 

Något som baskerna håller varmt om hjärtat är att vandra i bergen och det finns därför mängder av leder i varierande terräng och alla tänkbara svårighetsgrader. Genom att boka en resa till Baskien får du chans att vandra längs pilgrimsleder såväl som i naturparker som alpina miljöer med möjligheten att uppleva både större städer som San Sebastián och Bilbao, men också lantlig natur och små pittoreska byar.

Perfekt för dig med stort matintresse

En annan fördel med att resa till Baskien är att du kommer vara med om en fantastisk gastronomisk upplevelse. Baskerna utnämner ofta sitt kök till Spaniens bästa, vilket många spanjorer nog är benägna att hålla med om. Faktum är att San Sebastián har flest stjärnkrogar i världen i förhållande till invånarantal. Kockarna får nämligen chans att skapa magi med utmärkta råvaror tack vare den bördiga jorden och kalla Atlanten som de sedan komponerar till så kallade pintxos – små traditionella tapasrätter. Dessa avnjuts med fördel tillsammans med ett glas baskisk cider efter en lång dag med härlig vandring och oslagbara vyer.

Vandra tillsammans med kunniga guider

Att boka din Baskienresa hos en researrangör passar utmärkt för dig som vill ha allt samlat i ett och samma paket och som vill vara säker på att få ut så mycket som möjligt av både regionen och vandringen. Professionella arrangörer har inte bara tillgång till inhemska kontakter som kommer ge dig en upplevelse utöver det vanliga, utan också svensktalande guider på plats med stor kunskap om området. På så sätt får du tillgång till insiderinformation och upplevelser som du inte fått om du bokat resan på egen hand, vilket gör dessa upplägg otroligt populära bland både nybörjare och erfarna vandrare. Hitta en arrangör som erbjuder vandringsresor till Baskien och kontakta dem online eller via telefon för att boka ditt nästa äventyr redan idag! Du kommer garanterat skapa minnen för livet.