Bröllop i Florens och Toscana – Tove & Johan

Tova & Johan Alvå gifte sig i Florens, juni 2008

Varför valde ni just Florens och Toscana?
Vi är båda förtjusta i just Italien. Toscana valde vi för att vi hörde om en bekant som hade gift sig i Toscana.

Var det ett stort bröllop eller mer intimt?
Det var ett litet bröllop med våra familjer. Vi var sammanlagt, barn och vuxna, 23 personer. Sjävla vigseln ägde rum i rådhuset i Florens. Det är en ståtlig byggnad, med delar från 1300-talet och som ligger mitt i staden. Vigseln kändes högtidlig, mycket pga lokalen. Vigseln hölls på italienska med en svensk tolk. Det tog ca 30 minuter. Bröllopsmiddagen anordnades av en kock och en servitris från en lokal restaurang och hölls på vingården. Menyn hade vi fått bestämma långt tidigare hemma i Sverige. En riktig genuin italiensk middag med allt vad det innebär.

Hur gick ni tillväga för att boka resan?
Vi bokade allt genom en researrangör. En veckas boende på vingård för hela familjen, bröllopsmiddag och allt det praktiska kring vigseln. De förmedlade kontakt till en svensk guide som hjälpte oss med pappersarbete innan resan, hindersprövning några dagar innan vigseln på plats i Florens och tolkning under vigseln. Allt fungerade perfekt.

Hade ni en bröllopskoordinator? Familjen som hjälpte till?
Familjen hjälpte till med de få saker som var kvar att ordna med bla fotografering, program, sminkning och annat kring bröllopsfesten.

Har var planera inför bröllopet?
Vi bokade vingården ca nio månader innan. Vigseln några månader i förväg. Planeringen var inte särskilt tidskrävande, då det inte var mycket vi behövde göra. Vi gjorde inbjudningskort, köpte kläder och ringar. De vi lade mer tid på var att planera bröllopsresan som inleddes direkt efter veckan på vingården. Vi båda tyckte att det lilla planerande vi gjorde var roligt och inte särskilt betungande.

Vad ska man tänka på om man vill åka iväg som ni, tips och råd till andra?
Bokar man inte via en förmedling så måste man tänka på vilka papper som måste skickas och till vem. Vår rekommendation är att anlita en förmedling då det känns svårt med byråkratin i ett annat land. Se till att vara ute i extra god tid på bröllopsdagen eftersom det oväntade verkar kunna hända i större utsträckning utomlands än hemma. Vi blev fast i biltrafiken, tvingades felparkera bilen, fick springa genom ett 36 gradigt Florens och höll knappt på att komma fram till vigseln i tid. Roligt minne efteråt, men stressande just då.

Tove & Johan Alvå