Bra att veta om Kroatien

bra_att_veta_kroatienPlanerar du inför att segla i Kroatien? Gratulerar till ett helt fantastiskt äventyr, ett äventyr som du aldrig kommer att glömma. Här ska du få några smarta och praktiska tips som du kan ha med dig i bakfickan på din segling i Kroatien.

Valutan i Kroatien heter kuna, vilket för övrigt är det kroatiska ordet för mård. Under medeltiden använde man sig av mårdpälsar som betalningsmedel i de slaviska länderna, vilket är själva förklaringen till att den kroatiska valutan kallas för kuna. En kuna delas upp i 100 lipa, som i sin tur betyder lind på kroatiska. I och med att Kroatien blev medlem i EU ställdes det helt plötsligt krav på landet att man skulle ansluta sig till euron, något som man har lovat att göra på lite längre sikt.

Internet är tillgängligt överallt i Kroatien. Om du inte plockar med dig laptopen, surfplattan eller din smartphone när du ska segla i Kroatien så kan du ändå hålla dig ständigt uppdaterad om vad som händer på Facebook och andra sociala forum på nätet genom att utnyttja alla internetcaféer som finns på de flesta orter i Kroatien. Och ja, det finns många internetcaféer även ute på öarna som du besöker under din segling i Kroatien.

Språket i Kroatien är – givetvis – kroatiska men många talar även italienska och tyska. Utmed kusten och ute på öarna klarar man sig alldeles utmärkt med engelska.

Betalar gör man helt problemfritt i Kroatien med hjälp av kort. Om man besöker restauranger och butiker i de stora städerna och i de myllrande turiststäderna utmed kusten och ute på öarna så fungerar det helt klockrent med plastkort som betalningsmedel. Skulle du behöva ta ut kontanter i en automat, så kan det vara bra att veta att det finns gott om sådana också.