Att förbereda sig för USA-resa och kryssning

Har nyss gjort klart min ESTA-ansökan inför resan.  Tänkte att det kan behövas en liten reminder till er andra som också ska resa till eller via USA. Själv åker jag iväg om en dryg vecka till Miami för att möta upp maken i hamnen och kryssa med honom i tre veckor över jul och nyår i härliga Karibien. För att få komma in i landet ska göra sin ESTA-ansökan senast 72 timmar innan avresa, så jag är ju ute i ganska god tid. Jag tycker inte om att vara ute i sista minuten när det gäller sådana där grejer, så det känns skönt att den är klar.

Om man ska resa till USA är det jätteviktigt att man gör sin ESTA-ansökan för att få komma in i landet, så glöm för sjutton inte det!

Däremot garanterar det inte att du får lov att komma in i landet, men var alert när du svarar på frågorna under din flygresa så du inte råkar svara att du har med vapen eller så 😉

Här är ESTA-länken:

https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e2s1

Det kostar 14 USD att göra sin ESTA-ansökan och den gäller i två år eller tills dess att ditt pass går ut. Sen kan du i princip uppdatera den när som helst, i fall du inte bor på samma hotell nästa gång du reser, eller så.

När du gör din ESTA-ansökan är det bra om du har tagit fram ditt pass, din plånbok och flygbiljett så att du har de framför dig. De kommer behöva en del passuppgifter av dig och de vill veta vilket flygbolag och vilken flight som tar dig till USA. Dessutom är det bra att du har adressen till hotellet där du ska bo första tiden under din resa nära till hands för den adressen ska också fyllas i.

 Betalningen gör du via kreditkort och är klart på några minuter. Har du en skrivare nära till hands är det bra så du kan skriva ut bekräftelsen att ansökan blivit godkänd. Det står att det går bra att skriva ner det nummer din ansökan fått, det gjorde i allafall jag. Dessutom gjorde jag en print screen på den som jag skriver ut i skolan imorgon. Kan vara ett tips för dig som inte har en skrivare. Använd den knapp i höger hörn på tangentbordet PRT SC och öppna upp ett word-dokument, välj klistra in.

Nu är det bara det roliga kvar- packningen 😉 I övrigt njuter jag till fullo av allt julmys här hemma och ett vackert snölandskap i mysiga Göteborg. Ha en fortsatt skön vecka!