Andorra – en guide till en av Europas populäraste skid- och vandringsdestinationer

Står Andorra på din bucket list över destinationer som du vill besöka någon gång under livet kommer du garanterat inte att bli besviken! Det är ett fantastiskt vackert litet land insprängt mellan Pyrenéernas höga bergstoppar. Dit reser såväl skidentusiaster och vandringssugna som personer som är ute efter att göra några riktigt bra shoppingfynd. Nedan följer en kortfattad guide till Andorra med 5 saker du bör veta om denna lilla pärla i sydvästra Europa. 

1. Ett litet land med många möjligheter

Andorra är bara 468 km2 stort, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av Öland. Men trots att det är så pass litet är landet uppdelat i sju olika samhällen. Dessa heter Andorra La Vella, vilket är huvudstaden, Encamp, Canillo, La Massana, Escaldes-Engordany, Sant Juliá de Lória och Ordino. Alla bjuder på sina egna unika besöksmål och sevärdheter och det är därför enkelt att uppleva olika saker under din resa – alltifrån vacker vandring och skidåkning till mysiga restaurangbesök och trevligt shopping.

2. En mängd olika vandringsleder

Andorra är som sagt en perfekt destination för dig som gillar att vandra och det spelar ingen roll om du är nybörjare eller erfaren – här finns leder för alla! Landet bjuder på mängder av vackra dalgångar med otroligt fina vandringsmiljöer där några av de populäraste är Incles-dalen och i Sorteny-dalen, som även är känd som blomster- och fjärilsdsdalen. Självklart finns det en mängd andra leder runt om i de andorranska bergen som inte nämns i denna Andorraguide att välja bland, och det är bara att välja och vraka för att testa det pass som du gillar. 

3. Populärt även för skidåkning

Andorra står inte bara högst upp på många vandrares bucket lists, utan även på skidåkarnas. Det gör landet till en året-runt-destination där du kan njuta av den grönskande och vackra naturen under vår och sommar för att sedan glida ner för snötäckta backar vintertid. Skidorterna i Andorra är mycket snösäkra och bjuder på över 300 km pister som passar utmärkt för både nybörjare som vana skid- och snowboardåkare. En stor fördel med just Andorra är att landet är så litet att det är enkelt att utgå från huvudstaden och sedan köra till olika bergsområden olika dagar.

4. Chans att utforska världskulturarv

Vill du verkligen komma nära Andorras vackra natur och växtliv är ett hett tips i denna Andorraguide att besöka området Parc Natural de la Vall de Sorteny. Det är känt för sin storslagna växtlighet med över 700 olika växtarter och bjuder på fantastiska bergsvyer. Eller varför inte vandra i Madriu-Perafita-Clarordalen som finns med på UNESCO:s världsarvslista? Där får du chans att uppleva en unik kulturmiljö med vackra skogsområden och gamla gårdar, herdehus och bergsängar. 

5. Tullfri shopping

En guide till Andorra är inte komplett utan att nämna landets tullfria shopping. Furstendömet räknas som en tullfri zon och är därför en otroligt populär destination även bland shoppingsugna som vill göra riktigt fina fynd. Att strosa runt i alla butiker och shoppa märkeskläder, hudvård, väskor och elektronik till riktigt bra priser kan vara ett skönt avbrott i vandringen eller skidåkningen! Upplev allt detta genom att boka en resa redan idag och kontakta en researrangör med expertis om Andorra!