Telefon: 031-81 98 30 | Mail: kontakt@reseriet.se

Vandra på Mallorca – i vackert och varierat landskap som passar alla

Denna vackra och välkända ö bjuder på ett rikt utbud av vandringsleder, både för nybörjare och rutinerade. Många väljer att återkomma, gång på gång. Man tröttnar inte på vyerna eller de rustika byarna, dessutom finns det något för historiskt intresserade och för gourmeterna. Och om du inte började vandra när du var ung, sätt igång när pensioneringen gett dig mera tid!

 

Anledningarna till att resa hit kan variera. Många vill slappa och känna sig lediga. Andra vill vara aktiva och lära sig nya saker. På Mallorca är utbudet stort. Från avancerad klättring på 1 000 meters höjd, till promenader som passar en barnfamilj. Oavsett nivån, om du varit med förr eller satsar för första gången, att vandra på Mallorca ger dig svårslagna upplevelser som ger mersmak. Hör dig för med arrangören om hur du ska lägga upp strategin, men generellt gäller att vandring i grupp med en erfaren guide, ger mest.

 

En tur i dramatiska bergskedjan Sierra de Tramuntana, kommer få dig att tappa hakan. Området sträcker sig längs öns nordvästra sida. Här finner du en rik lokal kultur, som bjuder på fräsch gastronomi och traditionella festligheter och högtider. Vill du köpa med något hem är det ett bra tillfälle att fynda klassiskt hantverk. Du kommer att bli sugen på att utforska mer på egen hand, efter att du bekantat dig med trakten.

 

Andra kända vandringsleder Mallorca tar dig till Valldemosa och Dejá. En skönhetsupplevelse du delar med miljoner andra besökare. Och alltfler vill just röra sig till fots över den bekanta charter-destinationen. Ofta finns fågelskådare i sällskapet. Den här ön erbjuder många intressanta möjligheter för ornitologer. Dessutom har myndigheterna gjort en del projekt för att öka både kunskaperna och möjligheten att ta sig till sådana områden. Det har bland annat skett genom bättre information och förbättrad tillgänglighet till våtmarker, reservat och parker. Växtligheten är väldigt varierad, med olivlundar, mimosafält och citrusträd. Däremot slipper vi möta giftiga reptiler, insekter eller växter. De existerar inte här!

 

Om du går iväg på egen hand är det bra att veta att i de flesta fall är lederna utmärkt skyltade, men ibland riskerar du att hamna i en återvändsgränd. Det kan också vara känsligt att passera över gränsen till privat mark. Förhandlingar pågår mellan myndigheter och markägare att öppna upp så det blir smidigare att ta sig vidare.

 

Man brukar säga att det är för varmt att vandra på Mallorca mellan juni och mitten av september. Men både före och efter, alltså mellan mars och maj respektive mellan slutet av september och oktober månad, är härliga. Du vet det redan, men ändå, tänk på att skydda huvudet med en hatt och kom ihåg att dricka mycket vatten. På en del leder krävs rätt typ av utrustning, till exempel vandrarkängor. Även karta och solskydd är klokt att packa med sig.

Daniel Bergström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *