Telefon: 031-81 98 30 | Mail: kontakt@reseriet.se

Vad är en pilgrimsvandring? En kort guide till ditt livs vandringsresa

Är du sugen på att göra en resa utöver det vanliga? En resa som kan hjälpa dig att lära känna dig själv och se på världen med ett nytt och öppet sinne? Då kan en pilgrimsvandring vara något för dig.

Vad är då en pilgrimsvandring? Tidigare fanns det ofta religiösa anledningar till varför man valde att gå en pilgrimsvandring då man som kristen gärna skulle göra denna resa någon gång under livet för att få förlåtelse för sina synder. Idag har de inte alltid samma religiösa innebörd, men det som skiljer pilgrimsvandringar från vanliga vandringsresor är att de ofta är betydligt längre och lite mer fysiskt påfrestande, vilket ger vandraren tid att reflektera över sig själv och genomgå en personlig utveckling.

Även om syftet till varför många går en pilgrimsvandring har ändrats under åren är många av lederna desamma. Camino de Santiago är en av de främsta där ett stort antal leder från hela Europa sammansluts för att till slut leda fram till Sankt Jakobs heliga grav i nordvästra Galicien. På svenska kallas den därför för Jakobsleden och har utsetts som världsarv två gånger.

Vandra ensam eller med andra?

Att vandra är ett perfekt tillfälle att bara vara i nuet och många väljer därför att göra en pilgrimsvandring under en tid då de genomgår stora förändringar i livet eller när de står inför ett stort och livsavgörande vägskäl. De många dagarna på leden, antingen på egen hand eller tillsammans med andra likasinnade, ger betydligt mer tid att tänka än vad man hade tillåtit sig själv i vardagen med alla sysslor, arbeten och måsten som stör. Många ser det också som en chans att komma nära naturen, uppleva ny kultur och möta intressanta människor längs vägen.

Du väljer själv om du vill göra vandringen på egen hand eller om du vill dela upplevelsen med andra. Har du inte vandrat tidigare är ett tips att följa med på en arrangerad pilgrimsvandring med guider och andra deltagare för att få tips och råd och en hjälpande hand under turen. Då erbjuds du ett färdigt upplägg och pilgrimsledarna ser till att visa vägen och berätta för dig vad du behöver ha med dig och vad du ska tänka på inför denna stora utmaning.

Vad kostar en pilgrimsvandring?

En pilgrimsvandring kan se ut på många olika sätt och därmed också kosta olika mycket. Titta närmare på researrangörer som anordnar just den typ av pilgrimsvandring du är ute efter och de leder du är sugen på att utforska. På deras webbplatser kommer du kunna se vad som ingår i priset för resan och också välja mellan olika avgångar där det fortfarande finns platser lediga. Många researrangörer erbjuder också möjligheten att färdas längs de populära lederna på cykel. Läs mer om priser, leder, upplägg och vad som är en pilgrimsvandring på arrangörens webbplats och kontakta deras guider och medarbetare om du vill veta mer om denna fantastiska möjlighet till träning och personlig utveckling!

Daniel Bergström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *