Telefon: 031-81 98 30 | Mail: kontakt@reseriet.se

Tre öar med utmärkta vandringsturer i tre länder

Vandra på Teneriffa:

Det här är en fascinerande ö med stora skillnader mellan den södra och norra sidan, både vad gäller naturen och vilka aktiviteter du kan välja mellan. I söder ligger hotellen och de större tätorterna, i norr får du mer av grön natur och genuin kultur. Den mest spektakulära turen är förstås att ta sig uppför vulkanen Teide och nå toppstationen på 3 555 meter över havet. Men det är viktigt att påminna om vikten av att boka in sig i förväg för en bestigning här, samt att många blir påverkade av höjden, även om de är erfarna vandrare. Ungefär 6-8 timmar behövs för att ta sig upp och ner. Glöm inte kolla att linbanan är igång, det beror på väder och vind. Nationalparken är Spaniens mest populära med runt 3 miljoner besökare årligen. Speciellt intressant flora och fauna att spana efter är Teide-violen och Teide-finken!

Nyttig fras: “Cuánto cuesta una botella de agua”?

 

Vandra på Korsika:

Kombinationen av den varierande, vackra och ofta vilda naturen, det franskinspirerade köket och det behagliga klimatet är svårslagen. Du äter lokalt odlad mat på restauranger i trånga gränder, slappar på stränder som finns i stor variation och besöker intressanta historiska platser. Gruppen besökare som gillar att cykla och vara fysiskt aktiv ökar och då är den gamla huvudstaden Corte, dramatiskt placerad som en fästning mitt på ön, en bra utgångspunkt. Staden från 1400-talet är öns kulturella centrum och symbol för dess identitet. Vandringarna går genom fält av rosmarin, lavendel och timjan. Med lite tur ser man den ovanliga lammgamen eller härfåglar. I skogarna växer bland annat korkek och tall. Den välkända och tuffa rutten GR20 sträcker sig i nord-sydlig riktning över ön. Den bjuder på unika vyer, charmiga byar, men också vissa krav på uthållighet! Det finns många alternativ till den, både i svårighetsgrad och nedlagd tid.

Nyttig fras: Je me suis perdu!”

 

Vandra på Sardinien:

Den här ön erbjuder 200 mil kust med några av de finaste badstränderna i Italien. I landskapet finns nuraghi eller nuragerna, de bikupe- eller strutformade stenruinerna. Den äldsta, Su Nuraxi, är daterad till 1500 år före Kristus, ligger i Barumini och är på UNESCO:s världsarvslista. Ett annat fint utflyktsmål är Monte dei Sette Fratelli, De sju brödernas berg, på 1 050 meter över havet. Det ligger i en nationalpark, med spännande natur och många bäckar och floder. På öns östra kust är utgångspunkten bergsområdet Supramonte med en av Europas längsta och djupaste raviner, en klyfta som är åtta kilometer lång och på flera ställen över 400 meter djup. Den kallas Gola su Goruppu.

Med sikte på Orosei-viken går vi en krävande strapats som belönar med avskildhet och chans att möta vildsvin och getter, eller njuta av bedårande vyer över kalkstensklippor och Medelhavet. Med en kunnig guide hittar vi enskilda badvikar, grottor och stigar. I matsäcken oliver, tomater, salami och ricotta med honung.

”Nyttig fras: Prendo una bottiglia di Ichnusa!”

Daniel Bergström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *