Telefon: 031-81 98 30 | Mail: kontakt@reseriet.se

Mountainbikeresor: Tips när du ska resa med din cykel

Om du har en passion för äventyr och mountainbikeresor kan du tillsammans med din cykel ta dig till alla världens hörn. Att resa med sin cykel kan vara lite klurigt och det kan finnas en oro för hur du säkert transportera din värdefulla mountainbike på flygplan, tåg eller i bil. Vi på Escape Travel vill därför gärna dela med oss av några värdefulla tips för hur du ska gå tillväga och vad du ska tänka på när du ska packa med din cykel på en mountainbikeresa.

Att flyga med din mountainbike är förmodligen det mest stressande alternativet eftersom du måste lämna ifrån dig din älskade cykel till flygplatspersonalen innan du går ombord. Det enda du innerligt kan hoppas på är att din cykel och samtliga delar kommer fram till slutdestinationen. För att underlätta hur du fraktar din cykel när du åker på mountainbikeresor finns det olika sätt för hur du kan packa din cykel, som vi går igenom längre ner. Men först, här är några viktiga tips hur du tar isär din mountainbike på bästa sätt för att minska risken för att din cykel skadas under transport.

 

  • Ta bort framhjulet (och sätt in axeln så att gafflarna inte skadas)
  • Ta bort pedalerna
  • Ta bort din bakväxel
  • Ta bort skaftet, inte styret. Det är lättare att byta ut stammen med fäst styr och sedan rikta in styrets position / vinkel vid ankomsten
  • För hydrauliska bromsar, se till att placera något mellan dina bromsbelägg för att förhindra att de åker ihop
  • Se till att den mesta av luften har släppts ut från dina däck (detta är ett krav från flygbolagen)
  • Se till att väskan din mountainbike fraktas i är tydligt markerad med ditt namn och din hem- och destinationsadress

 

 

Hur du packar en mountainbike i en väska

Det finns ett flertal olika väskor som du kan transportera din cykel i när du ska iväg på en mountainbikeresa: från den billiga kartonglådan till dyrare hårdskaliga lådor. Var och en har sina fördelar och nackdelar, till exempel, en låda av kartong är billigt och lättillgängligt, men kräver att man köper till extra förpackningar för att skydda cykeln, vilket kan vara väldigt tidskrävande att packa ner/packa upp. Det hårda skalet å andra sidan erbjuder en hel del skydd för din mountainbike, utan att behöva köpa till extra skyddande förpackningar, men kan vara svåra att transportera runt på tågstationer och flygplatser.

Det kan också vara bra att packa ner ett urval av reservdelar som inte tar så mycket plats, om något mot förmodan skulle hända med din cykel när du är iväg. Ibland kan det nämligen vara svårt att hitta en cykelbutik som har just de delarna som passar din cykel. 

Sist men inte minst, kontrollera hur mycket flygbolagen tar betalt för att transportera din cykel innan du bokar dina flygningar; och se till att du kontrollerar det finstilta av din bagageförsäkring för att se om den täcker för sportutrustning. Det är troligt att din cykel inte är försäkrad och då kan du behöva teckna en speciell försäkring för att täcka eventuell förlust eller stöld av din cykel under transport.

 

 

Boka din mountainbike resa med oss på Escape Travel 

Har du inte en egen mountainbike men är sugen på att boka en mountainbikeresa, går det att hyra cykel genom Escape Travel. Med Escape Travel kan ni boka all mountain och crosscountry mountainbikeresor i bland annat Livigno – Italien, Salzkammergut – Österrike och Portugal. För att passa både nybörjaren och den erfarne erbjuder vi både mountainbikeresor som utförs på egen hand eller i grupp tillsammans med guide. Vänligen kontakta Escape Travel eller besök vår hemsida för att boka eller veta mer om våra mountainbikeresor. 

Profilbild

Prima Travel
Prima Travel drivs av entusiaster som brinner för att arrangera de roligaste de vet: att arrangera aktiva resor för alla. Du hittar allt från vandringsresor i Italien till lite tuffare mountainbike resor i Indien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *